KPI Dashboard in Excel

Een KPI Dashboard in Excel kan een geweldige tool zijn als het gaat om het bijhouden en visualiseren van KPI’s die het management kunnen helpen bij het nemen van beslissingen.

KPI Dashboard in Excel

Op deze pagina krijg je tips over hoe je een KPI Dashboard in Excel maakt.

Inhoud KPI dashboard in Excel

 • Verschil tussen rapport en KPI Dashboard in Excel
 • Hoe maak je een KPI Dashboard in Excel aan?
 • Dingen die u moet doen voordat u begint met het maken van een Excel-dashboard
 • De gegevens in Excel ophalen
 • De structuur van het dashboard schetsen
 • Excel-tabel – De geheime saus van een efficiënt Excel-dashboard
 • Belangrijke Excel-functies voor dashboards
 • Interactieve tools om uw Excel-dashboard fantastisch te maken
 • Excel-grafieken gebruiken om gegevens in een Excel-dashboard te visualiseren
 • Wat u wel en niet moet doen in Excel-dashboards
 • Dashboard-voorbeelden
 • Excel KPI-dashboard
 • Prestatiedashboard callcenter
 • EPL Seizoen gevisualiseerd in een Excel Dashboard
 • Aanbevolen dashboardtraining
 • Wat is een Excel-dashboard en waarin verschilt het van een rapport?
 • Laten we eerst begrijpen wat een Excel-dashboard is.

Een KPI Dashboard in Excel is meestal één pagina die managers en bedrijfsleiders helpen bij het volgen van belangrijke KPI’s of statistieken en om op basis daarvan een beslissing te nemen. Het bevat grafieken, tabellen en weergaven die worden ondersteund door gegevens.

Verschil tussen rapport en KPI Dashboard in Excel

Een dashboard wordt vaak een rapport genoemd, maar niet alle rapporten zijn dashboards.

Dit is het verschil:

Een rapport verzamelt en toont gegevens slechts op één plek. Als een manager bijvoorbeeld wil weten hoe de omzet de afgelopen periode is gegroeid en welke regio het meest winstgevend was, zou een rapport daar geen antwoord op kunnen geven. Het zou gewoon alle relevante verkoopgegevens rapporteren. Deze rapporten worden vervolgens gebruikt om dashboards te maken (in Excel of PowerPoint) die helpen bij het nemen van beslissingen.

Een dashboard zou daarentegen direct belangrijke vragen beantwoorden, zoals welke regio’s beter presteren en op welke producten het management zich moet richten. Deze dashboards kunnen statisch of interactief zijn (waarbij de gebruiker selecties kan maken en weergaven kan wijzigen en de gegevens dynamisch worden bijgewerkt).

Nu we begrijpen wat een dashboard is, gaan we een duik nemen en leren hoe we een dashboard in Excel kunnen maken.

Hoe maak je een KPI Dashboard in Excel aan?

Het maken van een KPI Dashboard in Excel is een proces dat uit meerdere stappen bestaat en er zijn enkele belangrijke dingen waarmee u rekening moet houden bij het maken ervan.

Nog voordat u Excel start, moet u duidelijk zijn over de doelstellingen van het dashboard.

Als u bijvoorbeeld een KPI Dashboard in Excel maakt om financiële KPI’s van een bedrijf bij te houden, zou het doel zijn om de vergelijking van de huidige periode met de afgelopen periode(n) weer te geven.

Evenzo, als u een dashboard maakt voor de afdeling Human Resources om de training van werknemers bij te houden, dan zou het doel zijn om te laten zien hoeveel werknemers zijn opgeleid en hoeveel er moeten worden opgeleid om het doel te bereiken.

Dingen die u moet doen voordat u begint met het maken van een KPI Dashboard in Excel. Veel mensen beginnen aan het dashboard te werken zodra ze de gegevens in handen hebben. En in de meeste gevallen brengen ze hen de ellende van het herwerken op het dashboard met zich mee omdat de realisatie van de doelstellingen van de klant/stakeholder achterblijft.

Hieronder staan enkele vragen die u moet hebben beantwoord voordat u begint met het bouwen van een Excel-dashboard:

Wat is het doel van het Dashboard?

Het eerste dat u moet doen zodra u de gegevens ontvangt (of zelfs voordat u de gegevens ontvangt), is duidelijkheid krijgen over wat uw belanghebbende wil. Wees duidelijk over welk doel het dashboard moet dienen.

Is het om KPI’s eenmalig bij te houden of regelmatig? Moet het de KPI’s voor het hele bedrijf of voor de divisie bijhouden? Door de juiste vragen te stellen, kunt u begrijpen welke gegevens u nodig heeft en hoe u het dashboard moet ontwerpen.

Wat zijn de gegevensbronnen?

Weet altijd waar de data vandaan komt en in welk formaat. In een van mijn projecten werden de gegevens als PDF-bestanden in de Spaanse taal aangeleverd. Dit veranderde de reikwijdte volledig en het grootste deel van onze tijd werd opgeslokt door het handmatig verzamelen van de gegevens. Dit zijn de vragen die u moet stellen: Wie is de eigenaar van de gegevens? In welk formaat krijgt u de gegevens? Hoe vaak werkt u de gegevens bij?

Wie gaat dit KPI Dashboard gebruiken?

Een manager is waarschijnlijk alleen geïnteresseerd in de inzichten die uw dashboard biedt, maar sommige data-analisten in zijn team hebben mogelijk een meer gedetailleerd beeld nodig. Op basis van wie uw dashboard gebruikt, moet u de gegevens en de uiteindelijke output structureren.

Hoe vaak moet het Dashboard in Excel worden bijgewerkt?

Als uw dashboards wekelijks of maandelijks moeten worden bijgewerkt, kunt u beter een plug-and-play-model maken (waarbij u eenvoudigweg de gegevens kopieert en plakt en deze automatisch wordt bijgewerkt). Als het slechts een eenmalige oefening is, kunt u wat automatisering weglaten en dat handmatig doen.

Neem contact op